Allergológiai újdonságok2018-01-09T18:20:49+01:00

Allergológiai újdonságok

A legtöbb vitaminkészítmény szedése felesleges, de van néhány, amely mégis ajánlott…

Évtizedek kutatásai sem tudták bizonyítani, hogy a táplálékkiegészítők és vitaminkészítmények szedése kiegyensúlyozott táplálálkozás mellett feltétlenül szükséges illetve egyértelműen hasznos lenne. Sőt, egyes vitaminokról az derült ki, hogy szedésük hosszútávon még ártalmas is lehet, pl. fokozódik bizonyos daganatos betegségek vagy a vesekő kialakulásának a kockázata. Az [...]

Gyógyítsa allergiáját gyógyszermentesen immunterápiával!

A pázsitfű allergiások május-június hónapokban szenvednek legerősebben az allergiás tüneteiktől. Számukra is hatásos kezelési lehetőség az allergén immunterápia, annak nyelv alatti cseppes vagy injekciós változata, de ezt a kezelést két hónappal az allergiaszezon előtt, márciusban el kell kezdeni!  Bővebben olvashat erről az új, gyógyszermentes kezelési [...]

15 egészségesnek hitt étel, melyek nem is annyira egészségesek

1. Gyümölcs-és zöldséglevek, frissen facsart levek. A zöldségek és gyümölcsök facsarásakor/szűrve préselésekor a rosttartalom az italból kimarad. Pedig a rostok biztosítanák a következő étkezésig kitartó teltségérzetet. Ami marad, az a cukor. Hosszútávon, a magas cukortartalmú, alacsony fehérjebevitelű étrend éhségrohamokhoz, hangulati ingadozáshoz, energiahiányhoz, sőt az izmok [...]

Melyik alternativ ételallergia vizsgálatot nem érdemes elvégeztetni?

Nemzetközi orvosszakmai ajánlások alapján az élelmiszerallergiák diagnózisa az alábbi vizsgálati lépéseken alapszik: 1. Részletes kórtörténet, az adott élelmiszerrel kapcsolatos esemény leírása 2. Bőrteszt elvégzése a gyanúba fogott élelmiszerrel (Prick-teszt) 3. Allergénspecifikus IgE ellenanyag jelenlétének kimutatása vérből, RAST vagy ImmunoCAP módszerrel. Ide tartozik a molekuláris allergiavizsgálat [...]

Tehéntej helyettesítése tejfehérje allergiás gyermekeknél: melyik növényi tejet válasszuk?

Kétéves kor alatt az anyatej és tehéntejből készült tejtermékek a baba számára az elsődleges fehérje- és kalóriaforrások. Tejfehérje allergia esetén 1 éves korig egyáltalán ne adjunk bolti vagy otthon készített növényi tejet a babának, de 2 évesnél fiatalabbnak sem javasoltak kizárólagos tejpótlásra, esetleg csak főzéshez, [...]

Atópiás dermatitis/Gyermekkori ekcéma

I. rész: Ekcéma és ételallergia összefüggései   A gyerekek közel 20 százalékánál jelentkezik a viszkető, száraz bőr, mely aztán helyenként foltosan gyulladttá válik, kipirosodik, felszíne érdes, hámlik. Ezt a tipusosan száraz bőrgyulladást nevezzük ekcémának, melynek hátterében gyermekkorban leggyakrabban az atópiás dermatitis nevű bőrrendellenesség áll.   [...]

Go to Top