MEGJELENT!
Stahl Judit szerkesztésében, Dr. Csáki Csilla szakmai lektorálásával magyarul is megjelent a neves angol dietetikus, Jane Clarke babatáplálási könyve. Ez a könyv a legkorszerűbb irányelveket tartalmazza a babák táplálásához, kiemelt hangsúllyal az allergia megelőzésére. Útmutatása teljes összhangban van a magyar csecsemőtáplálási ajánlásokkal.

A gyermekorvos előszava a magyar kiadáshoz (részlet):

Jane Clarke könyvét tiszta szívből ajánlom a magyar olvasóknak, mert modern, szakszerű és a bemutatott babaételek rendkívül egészséges alapanyagokból, egészséges főzési technikával készülnek. A gyermekük és önmaguk táplálkozására igényes szülőknek olyan segítséget ad ez a könyv, mellyel a bátran kiléphetnek a hazánkban megszokott alma-krumpli-répa hármas kötöttségeiből és mégis biztosak lehetnek abban, hogy orvosi szempontból is megfelelően táplálják kisbabájukat.

A szerző praktikus szemlélettel figyelt arra, hogy az ételek az egész család számára finomak legyenek, ne kelljen a babának mindig külön főzőcskézni, így időt spórolhatunk és a családtagok számára is finom vacsorák készülhetnek.

A kötet babatáplálási útmutatója mindenben megfelel a legkorszerűbb nemzetközi gyermekorvosi irányelveknek és a legújabb magyar csecsemőtáplálási ajánlásoknak is. A táplálékallergia megelőzése szempontjából mai tudásunk szerint az a legelőnyösebb, ha a babát 6 hónapos kortól kezdve sokféle táplálékfajtával és ízzel megismertetjük és csak néhány élelmiszercsoport bevezetését halasztjuk egy éves koron túlra. Az ételallergia szempontjából koóckázatos élelmiszerek bevezetéséről is részletes útmutatót találnak a könyvben. A hazánkban kevésbé megszokott, látszólag szokatlan párosítások és ételféleségek is bátran kipróbálhatók a könyvben ajánlott életkorban (pl. az avokádó nem csak jóízű, hanem omega 3 zsírsavakban gazdag élelmiszer).

Dr. Csáki Csilla gyermekgyógyász, allergológus