Molekuláris allergiavizsgálat (Komponens alapú vizsgálat, CRD-vizsgálat)

Molekuláris allergiavizsgálat ételallergia kivizsgálásában

tej_allergiaÉlelmiszereink allergiát kiváltó alkotórészei a fehérjék. A szénhidrátok, zsírok emésztési panaszokat okozhatnak, de nem váltanak ki allergiás reakciót. Ugyanakkor az egyes alapélelmiszerek, így a tehéntej, tojás sem kizárólag egyféle fehérjét tartalmaznak, hanem fehérjekeverékek. Allergia bármelyik alkotófehérjére kialakulhat. A komponens alapú allergiavizsgálat az egyes alkotófehérjékre kialakult allergiákat külön-külön képes kimutatni.

Attól függően, hogy melyik alkotófehérjére allergiás valaki, lehet súlyosabb vagy akár életveszélyes az allergiás reakció. Bizonyos alkotófehérjékre mindig súlyos az allergia, másokra jellemzően enyhe. Azt is tudjuk ma már, hogy egyes fehérjealkotókra kialakult allergia kinőhető, másokra viszont életre szólóan megmarad.

Az élelmiszerek fehérjéinek egy része hőkezelésre denaturálódik, már nem vált ki allergiás reakciót, más része hőstabil.  A hőre labilis fehérjére allergiások a hőkezelt élelmiszert tudják fogyasztani, mígy a hőstabilis fehérjére allergiások a nyers és főzött fehérjére is reakciót mutatnak.

földimogyoró allergénkomponensei

Milyen kérdésekre ad választ ez a vizsgálat?

1. Mennyire súlyos az adott ételallergia? Kell-e életveszélyes, un. anafilaxiás reakciótól tartani? Kell-e önbelövő injekciót magunknál tartani véletlen diétahiba esetére? Ez a kérdés földimogyoró allergia gyanúja esetén nagyon fontos, feltétlenül eldöntendő.

2. Kinőheti-e a gyermekünk az allergiáját? Ez a kérdés tehéntej-allergiánál szokott kleginkább felmerülni, ugyanis a gyerekek jelentős része 5-6 éves korra teljesen kinövi a csecsemőkori tejfehérje allergiát.

3. Nyomokban az adott fehérjét tartalmazó élelmiszert vagy a fehérjét hőkezelt formában tartalmazó ételt fogyaszthat-e az allergiás? Pl. tojásos tészták, péksütemények.

4. Élelmiszerre adott enyhébb reakció, orális allergia szindróma és valódi élelmiszerallergia elkülönítése. Az orális allergia keresztallergia következménye, jellemzően nem súlyos, míg a tényleges élelmiszerallergia életveszélyes is lehet.

Keresztallergia és tényleges élelmiszerallergia elkülönítése

Mogyoró fogyasztásakor allergiás reakciót okozhat a tényleges allergia és az un. keresztallergia is. Az a páciens tünete pl., hogy a mogyorótól nyelve viszket, szája körül pirosodik. Keresztallergia esetén az illető valójában a mogyoró pollenjére allergiás, ilyenkor csak enyhe száj körüli reakció, un. orális allergia szindróma várható. Amennyiben viszont magára a mogyoróra, mint ételre, annak valamelyik alkotófehérjéjére allergiás, akkor akár életveszélyessé is válhat az allergiás reakciója. A CRD vizsgálat pontos választ ad arra a kérdésre, melyik fajta allergiáról van szó.

Kinek ajánlott a molekuláris allergiavizsgálat?

1. Földimogyoróra, mogyorófélékre allergiásoknak

2. Tejfehérje allergia esetén

3. Tojásfehérje allergiában

4. Egyéb, ritkább élelmiszerallergiákban: búzafehérje, szójafehérje allergia

Hogyan történik, mennyibe kerül a molekuláris allergiavizsgálat?

A CRD vizsgálatot ideális esetben allergológiai konzultáció előzi meg. Itt beszélik meg az allergológussal, mely komponenseket javasolt vizsgálni, a lehetőségek száma ugyanis nagyon nagy. Nincs értelme olyan allergénfehérjéket vizsgáltatni, melyeknek az adott páciensnél nincsen klinikai jelentősége. A vizsgálat költsége allergénkomponensenként 3000 Ft, átlagosan 4-6 komponens vizsgálatát javasoljuk, allergiától függően. A megbeszélést vérvétel követi, a lelet kb. 2-4 hét alatt készül el, szakorvosi véleménnyel a további teendőket, diétát illetően.

2017-09-23T19:51:08+00:00